Buitenkampers en Het jaar 2602 zijn twee ‘oral history’ projecten over de bezetting van Nederlands-Indië verteld door de kinderen van weleer. De vertellers die u hier hoort spreken waren destijds tussen de 4 en 18 jaar oud. De gebeurtenissen van deze periode worden nauwgezet gereconstrueerd. Het Jaar 2602 vertelt de verhalen van de Indische Nederlanders die tijdens de Japanse bezetting geïnterneerd werden in de Japanse Burgerkampen. Buitenkampers Boekan Main, Boekan Main! vertelt het verhaal van de Indische Nederlanders die tijdens de Japanse bezetting buiten de kampen bleven.
 
Deze projecten zijn geproduceerd door Holland Harbour Productions in samenwerking met Stichting Verfilming Japanse Bezetting 1942-45 en het Museon.
 
Het Jaar 2602 is gefinancierd door de Stichting Japanse burgerkampen 1942-45 en Het Gebaar.
 
Buitenkampers 'Boekan Main, Boekan Main!' is gefinancierd door Stichting Japanse Bezetting 1942-45, Het Nederlands Film Fonds, SNS Reaal Fonds, V-Fonds, Stichting 4 & 5 mei, VSB Fonds, Het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Fonds, Just Bridge en de NTR.

Stichting Verfilming Japanse Burgerkampen
Holland Harbour
Museon


Bestel DVD
 
Nieuws
Televisie-uitzending Buitenkampers
Dinsdag 12 augustus 22:45 uur, NTR 2DOC Nederland 2

Op 29 mei 2014 wordt "Buitenkampers" vertoond in Humanity House (Prinsegracht 8, 2512 GA Den Haag, tel 070-3100050, mail info@humanityhouse.org), een museum in Den Haag.
De vertoning is onderdeel van het programma van de Tong Tong Fair. Na de film is er een nagesprek met mevrouw Ine Stoltenborgh, één van vertellers uit de film. Gespreksleider is Peggy Stein. Deuren open: 19:30u, aanvang film: 20:00u. Zie ook http://www.humanityhouse.org/agenda/humanity-cinema-buitenkampers/

Bestel de dvd van "Buitenkampers - boekan main, boekan main!"
In Nederland: maak €20,-- over op Bankrekening 42.93.69.867 (incl IBAN: NL07ABNA0429369867), tnv Stg Verf. Jap. Burgerk. 1942-45 te Dordrecht,
Mail naar vjb4245@gmail.com en vermeld Dvd Buitenkampers, besteladres incl. postcode.
Let op, de bank beschermt uw privacy zo goed dat uw adres niet meer te achterhalen is, tenzij u er nog een mail bij stuurt of het adres vermeldt als mededeling bij de betaling!
De dvd wordt u dan zo spoedig mogelijk toegestuurd.

Buiten Nederland: mail naar vjb4245@gmail.com voor prijsopgave.

Zie www.japanseburgerkampen.org voor meer informatie.


Kristallen Prijs
In de geheel gevulde zaal van Pathé Buitenhof in Den Haag zagen 250 bioscoopbezoekers op 16 maart een speciale voorstelling van "Buitenkampers - boekan main, boekan main!".
Tevoren kreeg Willeke van Ammelrooy het woord en overhandigde aan regisseur Hetty Naaijkens - Retel Helmrich een "Kristallen Film", dit dankzij het eerder door de film overschreden aantal van 10 000 bioscoopbezoekers.
De voorstelling werd verder ingeluid door het muziekensemble van Roy Kuschel, en uitgeleid door componist Xavier Boot - alle musici die ook aan de film hadden bijgedragen.
Later in maart wordt de dvd gelanceerd - de vertellers uit de film kregen alvast een exemplaar. Een mooie mijlpaal!

10-03-14
Persbericht


Kristallen Film voor BUITENKAMPERS - BOEKAN MAIN, BOEKAN MAIN!

Zondag 9 maart heeft de documentaire BUITENKAMPERS van regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich 10.000 bezoekers behaald. Vlak voor de vertoning van de film in Theater De Nieuwe Kolk te Assen werd de 10.000e bezoeker door Naaijkens-Retel Helmrich in het zonnetje gezet. De Kristallen Film wordt op 16 maart tijdens een feestelijke vertoning in Pathé Buitenhof te Den Haag overhandigd aan de makers. De Kristallen Film wordt uitgereikt door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. Het is sinds 2005 de dertiende keer dat er een Kristallen Film wordt uitgereikt. Het is de tweede keer dat Hetty Naaijkens-Retel Helmrich deze prijs als regisseur in ontvangst mag nemen. In 2009 ontving ze eerder deze prijs voor haar regie-debuut CONTRACTPENSIONS-DJANGAN LOEPAH!

Terwijl meer dan honderdduizend (Indische) Nederlanders tijdens de tweede wereldoorlog in Japanse kampen werden geïnterneerd bleef het merendeel van de ongeveer driehonderdvijftigduizend (Indische) Nederlanders die het toenmalige Nederlands-Indië bevolkten, buiten de Japanse kampen. Deze zogenoemde ‘Buitenkampers’ werden na de Japanse capitulatie doelwit van plunderingen en moordpartijen door Indonesische nationalisten. Na meer dan 70 jaar zwijgen vertellen de kinderen van weleer voor het eerst over deze onbekende en lang verzwegen periode uit onze eigen vaderlandse geschiedenis.

BUITENKAMPERS is een productie van Holland Harbour Productions BV, met steun van Stichting Verfilming Japanse Bezetting 1942-45, Nederlands Filmfonds, Nationaal comité 4 en 5 mei, SNS Reaal Fonds, V-Fonds, en Stichting Abraham Tuschinski Fonds. De distributie is in handen van Just Film Distribution. BUITENKAMPERS draait momenteel nog in een aantal Nederlandse bioscopen.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.


20-11-13
artikel Volkskrant - bron: ANP

Nederlandse documentaire leidt naar filmschat

De Nederlandse documentaire Buitenkampers, die op dit moment in de bioscopen draait, heeft geleid tot een zoektocht naar een oude filmschat op Java.

In de documentaire, die gaat over de ontberingen van de Indische Nederlanders tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog, is een oud Kodakfilmpje te zien van een spelend gezin in hun achtertuin op Java, kort voor de Japanse inval. Tijdens de Japanse bezetting heeft de moeders des huizes hun hele collectie films, op dit ene blikje na, in een diepe droge put verstopt.

Uniek filmmateriaal
De nu 75-jarige zoon van deze vrouw vertelde na het zien van de film aan regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich dat hij nog exact weet waar die put zich bevindt. De Oorlogsgravenstichting, die zich inzet voor de herinneringen van alle slachtoffers van oorlogsgeweld in Indonesië, heeft toegezegd op zoek te willen gaan naar het unieke, meer dan 70 jaar oude filmmateriaal.

Directeur Peter Steenmeijer van de Oorlogsgravenstichting heeft contact gezocht met de Indonesische autoriteiten om de oude collectie filmtrommels op te gaan graven. Boven de put, op de locatie in een stad op Oost-Java, bevindt zich nu een Japans restaurant.

Buitenkampers draait nog in vijftien zalen en heeft inmiddels al meer dan zevenduizend bezoekers getrokken. Dit is veel voor een documentaire die in een beperkt aantal filmhuizen draait. Vooral in Den Haag en Dordrecht, waar veel Indische Nederlanders wonen, doet de film het erg goed.

Al meer dan 6000 bezoekers!
Sinds de première op het Nederlands Film Festival en de release op 3 oktober heeft de documentaire BUITENKAMPERS, Boekan Main, Boekan Main!, van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich al meer dan 6.000 bezoekers getrokken. Een prachtig succes, omdat door het enorme filmaanbod de documentaire slechts spaarzaam in de diverse filmtheaters vertoond wordt. De film over de verzwegen geschiedenis van Nederlands-Indië 1942-1949 is tot het eind van het jaar nog in een groot aantal steden te zien.

Volg ons op facebook!
www.facebook.com/Buitenkampers

Regisseur Hetty Naaijkens- Retel Helmrich te gast bij 'Tijd voor MAX'
Op dinsdag 8 oktober was Regisseur Hetty Naaijkens- Retel Helmrich te gast zijn bij het programma 'Tijd voor Max' samen met Ernst Janz (Doe Maar) vertelde zij over het leven buiten de kampen tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië en werden er een aantal fragmenten uit de film worden getoont.
Gemist? www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1373300
www.tijdvoormax.nl

Radio interview
Hetty Naaijens- Retel Helmrich was op 30 september te gast bij Felix Meurders in het radioprogramma 'De Gids'.
Gemist? www.radio1.nl/items/86652-buitenkampers-film-over-een-vergeten-groep

Premiere
Op zondag 29 september beleefde de documentaire 'Buitenkampers, Boekan Main, Boekan Main!' haar premiere tijdens het Nederlands Film Festival en werd met een staande ovatie ontvangen door het publiek.
Op de pagina 'waar is de film te zien' kunt u zien waar de film bij u in de buurt te zien zal zijn.

Voor kaartverkoop en het complete programma vewijzen wij u naar de website van de desbetreffende theaters.

Tentoonstelling
De tentoonstelling 'Buitenkampers is tot 5 januari 2014 te zien in het Museon in Den Haag.
Stadshouderslaan 37, 2517 HV Den Haag, www.museon.nl

Website/iApp
In App-store van Itunes is er een gratis iApp te downloaden voor de Ipad. In deze iApp vindt u verzameling van portretten met audio-interviews van meer Buitenkampers, tevens is de gehele historie over deze periode terug te beluisteren en te lezen. De gelijknamige website is te bezoeken via www.buitenkampers.nl

 

login